مقام ارشد اروپایی: پایان مذاکرات برجام نزدیک است، اما شاید به نتیجه نرسد

barjam

یک مقام ارشد اروپایی می‌گوید مذاکرات برجام با ایران به پایان خود نزدیک شده، اما معلوم نیست آیا منجر به توافق میان ایران و قدرت‌های جهانی خواهد شد یا نه.

خبرگزاری رویترز روز جمعه ۲۴ تیر ماه از قول این مقام اروپایی که نامی از وی نبرده، گزارش داده که «هم‌اکنون مذاکرات در مرحله بسیار بسیار پیشرفته است».

وی در ادامه گفته است آخرین دور مذاکرات هسته‌ای که در دوحه قطر برگزار شد، به نتیجه‌ای نرسید و علت کاملا مشخص است؛ «چرا که ما درباره هر آنچه که روی میز بود مذاکره کرده‌ایم».

آخرین دور مذاکرات هسته‌ای ۸ تیرماه در دوحه برگزار شد و بدون هیچ نتیجه‌ای به پایان رسید. آمریکا و اعضای اورپایی برجام می‌گویند ایران مسائلی خارج از برجام را در مذاکرات به میان کشیده است.

ایران ماه‌هاست که بر حذف نام سپاه پاسداران از فهرست تروریستی آمریکا تاکید می‌کند؛ موضوعی که ایالات متحده آن را رد کرده است. جو بایدن رئیس‌جمهوری این کشور نیز ۲۲ تیر ماه تصریح کرد واشینگتن متعهد به حفظ نام سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی است، حتی اگر این تصمیم منجر به مرگ برجام شود.

در این میان، کاترین کولونا وزیر خارجه جدید فرانسه روز سه‌شنبه ۲۱ تیرماه گفت بیشتر از چند هفته فرصت باقی نمانده است که پنجره احیای برجام بسته شود.

خانم کولونا هشدار داد که اگر ایران بر سر موضع فعلی خود بایستد، در آستانه تبدیل شدن به یک کشور دارای تسلیحات هسته‌ای قرار خواهد گرفت.

رویترز به نقل از مقام اروپایی یادشده در ادامه نوشته است: «ما می‌توانیم روی برخی جزئیاتی که معلق مانده، دقیق‌تر شویم. ما منتظر برخی ایده‌ها از طرف ایران و پاسخ آمریکا به آنها هستیم. نمی‌دانم آیا به پایان پروسه رسیده‌ایم یا نه، اما مذاکرات به پایان نزدیک شده است.»

جو بایدن می‌گوید ایالات متحده از «زور» به عنوان آخرین حربه برای دست نیافتن ایران به سلاح هسته‌ای استفاده خواهد کرد
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری پیشین ایالات متحده، در اردیبهشت سال ۹۸ از این توافق خارج شد و تحریم‌های شدیدی علیه ایران وضع کرد. تهران از یک‌سال بعد به تدریج فعالیت‌های هسته‌ای خود را از سرگرفت، پروتکل الحاقی را متوقف کرد و سطح غنی‌سازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد افزایش داد.

با روی کار آمدن دولت جو بایدن در آمریکا، مذاکرات برای احیای برجام از سر گرفته شد ولی هنوز طرفین به توافقی دست نیافته‌اند.

در حالی که کشورهای غربی، ایران را به طرح درخواست‌های «فرابرجامی» متهم می‌کنند، مقام‌های جمهوری اسلامی ایران می‌گویند که برجام باید نفع اقتصادی برای تهران داشته باشد.

هفته گذشته، رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، نیز گفت که تهران در جریان مذاکرات دوحه قطر درخواست‌های جدیدی را مطرح کرد که بی‌ارتباط با برجام بود.

 

منبع: رادیو فردا