هزینه فرصت جنگ اوکراین برای ایران

saderate naft iranدنیای‌اقتصاد : میزان صادرات در بخش معدن و صنایع معدنی در سه‌ماهه سال‌۱۴۰۱، نسبت به بازه زمانی مشابه در سال‌۱۴۰۰، حدود ۴‌درصد افزایش یافت. به‌رغم چنین افزایشی، شواهد موجود نشان می‌دهد صادرات بخش معدن و صنایع معدنی کشور، در زمستان ۱۴۰۰ که جنگ اوکراین هنوز شروع نشده بود، در مقایسه با بهار ۱۴۰۱ حدود ۲۰ درصد بیشتر بوده است. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد، در زمستان ۱۴۰۰ کل صادرات بخش معدن و صنایع معدنی، حدود سه میلیارد و ۸۷۰ میلیون دلار بوده است‌ که این عدد در بهار ۱۴۰۱، همزمان با وقوع جنگ اوکراین به سه میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار تنزل پیدا کرد، بنابراین می‌توان نتیجه‌گرفت در نتیجه این تنش ژئوپلیتیک در منطقه اوراسیا، دست‌کم ۷۷۰ میلیون دلار از صادرات فصلی بخش معدن و صنایع معدنی کشور، آب‌شده است. عددی که احتمالا در صورت نبود جنگ اوکراین، ماجرای دامپینگ قیمت فلزات اساسی توسط روسیه و اثرات دیگر اقتصادی این موضوع، می‌توانست به حساب صنایع داخلی ایران در بخش‌های معدنی و صنایع وابسته واریز شود.

 در صادرات صنایع بخش معدن و صنایع معدنی در سه‌ماهه اول سال‌۱۴۰۰، حدود ۲‌میلیارد و ۹۸۲‌میلیون دلار بود اما در سه‌ماهه اول سال‌جاری، به ۳‌میلیارد و ۱۰۲‌میلیون دلار رسید. پس از نفت، صنایع معدنی دومین کالای مهم و ارزآور حساب می‌شود و سیاست‌های رهاسازی ایران از اقتصاد تک‌‌‌‌‌‌محصولی، سال‌هاست با افزایش میزان صادرات صنایع معدنی‌فلزی، صادرات ایران را از فروش تک‌‌‌‌‌‌محصولی نفت دور می‌کنند تا به صادرات این سوخت متکی نباشند، با این حال مسائل سیاسی تاثیر زیادی بر میزان صادرات ما داشت. تا پیش از اسفند۹۹، دنیا درگیر همه‌‌‌‌‌‌گیری ویروس‌کرونا بود و پس از اینکه واکسیناسیون گسترده در سطح جهانی اجرا شد، جوامع بین‌‌‌‌‌‌المللی درگیر بحران اوکراین شدند. روسیه و اوکراین از صادرکنندگان بزرگ مواد معدنی و فلزی در جهان بودند که با شروع ناآرامی‌‌‌‌‌‌ها میان این دوکشور، تامین مواد معدنی و صنایع معدنی در جهان دچار مشکلاتی شد. «دنیای‌اقتصاد» به همین بهانه، آمار صادرات مواد معدنی را که سازمان توسعه تجارت منتشرکرده است، بررسی می‌کند.
صادرات معدن و صنایع معدنی در سال‌۱۴۰۰

فروردین: آن‌طور که سازمان توسعه تجارت گزارش داده، ارزش جمع بخش معدن و صنایع معدنی در فروردین ماه ۱۴۰۰، حدود ۶۴۳ میلیون دلار بوده است. ارزش صادراتی کالاهای گروه صنایع معدنی‌فلزی از بخش معدن و صنایع معدنی، در فروردین‌ سال‌گذشته، ۵۴۱‌میلیون دلار بوده است. صنایع معدنی غیرفلزی در همین ماه، ارزش صادراتی ۵۹‌میلیون دلاری داشته‌‌‌‌‌‌اند. سایر صنایع معدنی‌فلزی نیز حدود ۲۲‌میلیون دلار ارزآوری داشته‌‌‌‌‌‌اند، همچنین سایر صنایع معدنی غیرفلزی ۸‌میلیون دلار صادرات داشته‌‌‌‌‌‌اند و بالاخره، سایر مواد معدنی‌فلزی در همین ماه، ۵‌میلیون دلار به کشورهای دیگر صادر شده‌‌‌‌‌‌اند.