بیانیههای معلمان در آغاز سال تحصیلی؛ طی ۹ ماه گذشته «۴۷ معلم و ۱۱۰ دانشآموز» بازداشت شدند
همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید میلیونها دانشآموز در ایران، یک سازمان حقوق بشری گزارش داد که طی ۹ ماه اخیر دستکم ۱۱۰ دانشآموز و ۴۷ معلم بازداشت شدهاند و برای شماری از دانشآموزان و معلمان احکام «زندان و شلاق» صادر شده است.
از سوی دیگر سازمان معلمان ايران، انجمن اسلامی معلمان و مجمع فرهنگيان، طی بیانیهای در آغاز سال تحصیلی جدید، به «محدوديتها و فشارهای سیاسی» حکومت علیه معلمان و فرهنگیان اعتراض کردند.
كانون فرهنگيان استان اصفهان نیز در بیانیهای ابراز امیدواری کرد که در سال تحصیلی جدید، «ظلم و ستم، جهل و نادانی، فقر و بیعدالتی» در ایران «ریشهکن» شود و انجمن صنفی معلمان کردستان نیز نسبت به «امنیتیکردن فضای مدارس» توسط دستگاههای حکومتی اعتراض کرد.
سایت حقوق بشری ههنگاو همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید برای میلیونها دانشآموز و هزاران معلم در ایران، در گزارشی آمارهایی از «سرکوب گستره معلمان و دانشآموزان، صدور احکام شلاق و زندان برای معلمان و دانشآموزان» در شهرهای مختلف ایران را منتشر کرد.
در این گزارش عنوان شده است که فقط طی ۹ ماه اخیر، یعنی از ۱۱ دی ماه و آغاز سال جاری میلادی، تاکنون، دستکم ۱۱۰ کودک و دانشآموز، همگی زیر هجده سال، در ایران بازداشت شدهاند و برای ۵ تن از این دانشآموزان نیز حکم «زندان و شلاق» صادر شده است.
این سایت حقوق بشری همچنین در گزارش خود تاکید کرد که طی ۹ ماه اخیر دستکم ۴۳ معلم در شهرهای مختلف ایران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند.
علاوه بر بازداشت گسترده معلمان، این گزارش میافزاید که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی طی ۹ ماه اخیر، یعنی از ابتدای سال میلادی ۲۰۲۳ تاکنون «۱۷ تن از معلمان» را نیز در شهرهای سنندج، شیراز، یزد، مریوان، آبدانان، تهران، کاشان و سقز به «حبس و شلاق» محکوم کرده است.
انجمن صنفی معلمان استان فارس، در آغاز سال تحصیلی جدید طی پیامی نوشت: «مهرماه و جاماندگان از مهر؛ مهرماه و بازگشایی مدارس را در حالی آغاز میکنيم که چندین هزار کودک به دلایل مختلف از تحصیل بازماندهاند.»
این انجمن همچنین افزود که «کودکان کار، قربانیان کوچک فقر، از جمله بازماندگان از تحصیل» هستند در حالی که طبق قانون اساسی فعلی نیز «دولت موظف است وسایل آموزشوپرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد.»
انجمن صنفی معلمان استان کردستان نیز در بیانیهای به مناسبت آغاز سال تحصیلی تاکید کرد که«بیتدبیریهای متولیان نظام آموزشی کشور در سطوح شهرستانی، استانی و ملی، دمار از روزگار تعلیم و تربیت» در آورده است.
این انجمن همچنین به ترک تحصیل ۹۶۰ هزار کودک و نوجوان، گسترش شکاف طبقاتی و بیعدالتی به نظام آموزش اشاره کرد و از طرفی در بیانیه خود به «امنیتیکردن فضای مدارس» توسط دستگاههای حکومتی اعتراض کرد.
كانون فرهنگيان استان اصفهان در بیانیهای به مناسبت سال تحصیلی جدید، نوشت: با اين اميد راه نو را آغاز میکنیم که «ظلم و ستم، جهل و نادانی، فقر و بیعدالتی از اين مملكت رخت بربندد و ريشه كن شود» و روزی «نخبگان بر صدر نشینند و قدر بینند و با عقلانیت و خردورزی فلسفه شاد زیستن را پیریزی کنند.»
اعتراض سه تشکل صنفی فرهنگیان به احکام زندان، تبعید و فشارهای حکومتی بر معلمان
در همین حال سه تشکل صنفی فرهنگیان شامل «سازمان معلمان ايران، انجمن اسلامی معلمان و مجمع فرهنگيان» نیز همزمان با سال تحصیلی، به «محدوديتها و فشارهای سیاسی» حکومت علیه معلمان و فرهنگیان اعتراض کردند.
در بیانیه این سه تشکل صنفی معلمان از جمله به «سختگيریهای گسترده با معلمان و برخوردهای قضایی و امنیتی با آنها»، «صدور احكام زندانهای طولانیمدت» و «پروندهسازی در دادگاههای انقلاب» برای معلمان به عنوان بخشی از برخوردهای حکومتی علیه معلمان اشاره شده است.
این سه تشکل صنفی معلمان همچنین تاکید کردند که بخش دیگری از سرکوب معلمان نیز در خود وزارت آموزش و پرورش و با «پروندهسازی برای معلمان در هياتهای تخلفات اداری و صدور احكام اخراج، بازخرید، بازنشستگی اجباری، تبعيد، قطع حقوق، حذف شمول رتبهبندی و انفصال از خدمت تعدادی از معلمان كنشگر صنفی، سياسی» انجام میشود.
«سازمان معلمان ايران، انجمن اسلامی معلمان و مجمع فرهنگيان» در بیانیه خود تاکید کردند که انتظار دارند «سال جديد سال پايان فشارها و محدوديتها و پروندهسازی و اعمال سختگيری عليه فرهنگيان به ويژه فعالان صنفی، سیاسی» باشد.
این سه تشکل صنفی معلمان در بیانیه مشترک خود به عمیقتر شدن «بحرانهای حاكم بر نظام آموزشی كشور» اشاره کرده و افزودند: «ناكارآمدی حاكم در آموزش و پرورش سبب بحرانهای كيفيت، عدالت و مشروعيت» در نظام آموزشی شده است.
آنها با تاکید بر اینکه علاوه «بحران كيفيت» در نظام آموزشی که به افت كيفيت آموزش میلیونها دانشآموز ایرانی منجر شده است، «بحران عدالت» در نظام آموزشی نیز سبب «افزايش شكاف طبقاتی و نابرابریهای اجتماعی، ترک تحصيل گسترده دانشآموزان بیبضاعت و كم بضاعت» و «تفاوت كيفيت آموزش در مناطق محروم و مرفه» شده است.
در بیانیه «سازمان معلمان ايران، انجمن اسلامی معلمان و مجمع فرهنگيان» همچنین تاکید شده که «نارضایتی گسترده خانوادهها از نظام آموزشي، رویآوردن بخشی از مردم به مدارس غیردولتی و آموزش خصوصی، عدم اعتماد به كيفيت آموزش دولتی، و توسعه محتوای سياسی و ايدئولوژيک» نیز بیانگر وجود «بحران مشروعيت» در نظام آموزشی ایران است.
آنها همچنین نسبت به فروش و واگذاری «داراییهای نظام آموزشی» تحت عنوان طرح مقامهای ارشد جمهوری اسلامی به نام «مولدسازی»، نسبت به «خطر ناکارآمدی و فساد» هشدار دادند.
این سه تشکل معلمان و فرهنگیان تاکید کردند که «املاک آموزش و پرورش داراییهای عمومي هستند و در حالی كه در بسياری از مناطق شهری با تراكم كلاسي بالاي۳۰-۴۰ نفری دانشآموزان مواجه هستند، فروش، واگذاری و مولدسازی املاک اين سازمان، بسيار پرسشبرانگيز و نگرانكننده است.»
سال تحصیلی جدید برای دانشآموزآن و معلمان در حالی آغاز میشود که در سال تحصیلی گذشته، اعتراضات دانشآموزان در شهرهای مختلف ایران همزمان با اعتراضات زن، زندگی، آزادی ابعادی بسیار گسترده یافت.
علاوه بر بازداشت گسترده دانشآموزان، تعدادی از دانشآموزان در ارتباط با اعتراضات زن،زندگی، آزادی نیز به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی کشته شدند.
همچنین از اواخر آذر ماه پارسال، مدارس و به ویژه دانشآموزان دختر آماج حملاتی قرار گرفتند که ابتدا از حمله به چند مدرسه دخترانه در قم آغاز شد، سپس به بروجرد و در ادامه به دهها شهر ایران گسترش یافت و تا هفتههای پایانی سال نیز ادامه داشت.
منبع: رادیو فردا