آیا خامنه ای اجازه مذاکرات مستقیم با آمریکارا داده است؟
انقلاب اسلامی در هجرت: از شعارها کلیدی نظام ولایت مطلقه " حفظ نظام اوجب واجبات است " می باشد که سردمداران نظام در راستای اجرای آن از هیچ اقدامی از اختناق و جنایت تا وادنگ زدن و توجیه آن فروگذار نمی کنند. پیش از این شاهد تغییر موضع در باره ارتباط با عربستان که زمانی آن را مزموم می دانستند و نظایر آن را شاهد بوده ایم. اینک درپی مذاکرات غیر مستقیم که با میانجی گری عمان و قطر انجام و منجر به تبادل زندانی بین ایران و آمریکا شد- سه تن از اتباع ایرانی که در آمریکا زندانی بودند حاضر به بازگشت نشدند- اقتصادنیوز به نقل از یک رسانه که به نقل از منابع آگاه خود ادعا کرده که مجوز مذاکره مستقیم میان ایران و آمریکا توسط شخص خامنه ای صادر شده است از تحرکاتی در این زمینه گزارش داده است.
بنابر این گزارش امواج مدیا به نقل از منابع آگاه خود در تهران ادعا کرده که مذاکرهکنندگان هستهای ایران اجازه ورود به گفتوگوهای مستقیم با ایالات متحده را دریافت کردهاند. این مسئله میتواند نقطه عطفی برای مناقشه بر سر برنامه هستهای ایران باشد.
امواج مدیا مدعی شده منابع بلندپایه ایرانی که نخواستند نامشان فاش شود، گفتهاند که علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد هستهای آماده است تا طی هفتههای آینده با برت مکگورک، هماهنگکننده امور خاورمیانه و شمال آفریقا در شورای امنیت ملی کاخ سفید، در عمان دیدار کند.
منابع مورد ادعا گفتهاند، در صورت تحقق نشست دوجانبه در عمان، گام بعدی این است که پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آمریکا) و آلمان با ایران جلسهای تشکیل دهند.
این گزارش در شرایطی منتشر شده که هیچ منبع رسمی در داخل ایران آن را تائید نکرده و پیش از این هم مقامات در تهران اعلام کرده بودند که قصدی برای مذاکره مستقیم با واشنگتن ندارند.
منابع امواجمدیا گفتهاند که هدف تهران بازگشت به نقطه پاییز 2022 است، جایی که مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در سال گذشته به بن بست ختم شد. با این حال، از آن زمان، با اعتراضات داخلی و گسترش همکاریهای تهران و مسکو، رویکرد پایتختهای غربی تغییر و وضعیت پیچیدهتر شده است.
ناظران آگاه به این رسانه گفتهاند که حتی اگر تفاهمی در مورد احیای برجام با تغییراتی که فقط بعداً اجرا می شود وجود داشته باشد، کاخ سفید احتمالاً پیش از انتخابات ریاست جمهوری 2024 چنین معاملهای را انجام نخواهد داد.
تفاسیر متفاوت از آن چیزی که ممکن و آنچه ممکن نیست، سؤالات عمده ای را در مورد اینکه تعامل مستقیم ایران و آمریکا به طور واقع بینانه می تواند به دست آورد، ایجاد می کند. از سوی دیگر، پایان دادن به تابوی مذاکرات دوجانبه هستهای پس از سال 2018 میتواند راهحلهایی را باز کند که تاکنون به آن توجه نشده است.همچنین حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه از ابتکار ژاپن برای احیای توافق هستهای خبر داد. او گفت: « ژاپن ابتکاری را برای از سرگیری مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ ارائه داده است.»
از سوی دیگر ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر گفت که پس از توافق مبادله زندانیان بین ایران و آمریکا، امکان دستیابی به تفاهمات جدید افزایش یافت.
به گزارش ایلنا به نقل از روسیا الیوم، الانصاری خاطرنشان کرد: «توافق شده است که موضوعات اختلاف نظر در پرونده هستهای ایران به پروندههای کوچک تبدیل شود تا مذاکرات در مورد آنها تسهیل شود و وجود یک پلتفرم بشردوستانه در دوحه، مذاکرات و دستیابی به توافق را تسهیل میکند.»
وی افزود: «منتظر تحولات مثبت در این زمینه در دوره آتی هستیم.»
منابع: اقتصاد نیوز و ایلنا