سرکوب دانشگاه؛ ممنوع‌الورودی در امیرکبیر، مسمومیت در نیشابور

Masmumiate Daneshjuyan

«در ادامه برخوردهای سرکوب‌گرانه با اساتید و دانشجویان، کانال خبرنامه امیرکبیر که اخبار مرتبط با دانشجویان این دانشگاه را پوشش می‌دهد گزارش داده است که در نخستین هفته بازگشایی دانشگاه‌ها دستکم ۹ نفر از دانشجویان پسر و ۳ نفر از دانشجویان دختر دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی‌تکنیک) به دانشگاه ممنوع‌الورود شده‌اند.»
 
ایران‌وایر: شماری از این دانشجویان از جمله علیرضا برادران شرکا، آرمین جلالی روشن و امیرحسین عسگری پیش از این در جریان اعتراضات سراسری که در اعتراض به قتل حکومتی مهسا ژینا امینی در ایران آغار شده بود به دست نهادهای امنیتی بازداشت شده بودند.
 
بر اساس گزارشی که خبرنامه امیرکبیر منتشر کرده است نیروهای حراست این دانشگاه در امر پرونده‌سازی منجر به اخراج «غیرقانونی» علیرضا برادران شرکا نقش جدی داشته و در این پرونده‌سازی «سوابق درخشان آموزشی» این دانشجو را در نظر نگرفته است.
 
این خبرنامه همچنین تایید کرده است که کارت دانشجویی امیرحسین عسگری پیش از ممنوع‌الورودی اخیر در خردادماه ۱۴۰۲ توسط اداره حراست ضبط شده بود.
 
کانال تلگرامی خبرنامه امیرکبیر نقش پررنگ ادارات حراست دانشگاه‌ها در امر پرونده‌سازی علیه دانشجویان را افشا کرده و نوشته است که ماموران حراست «تصویر پرسنلی و پروفایلی دانشجویان را در اختیار ماموران امنیتی داخل دانشگاه قرار می‌دهند تا دانشجویان بهتر مورد شناسایی قرار گیرند.»
 
این منبع دانشجویی همچنین نوشته است که در راستای افزایش فشارها بر دانشجویان «فهرست دانشجویان ممنوع‌الورود در دانشگاه امیرکبیر به‌صورت روزانه به روزرسانی می‌شود.»
 
محروم کردن دانشجویان از محیط دانشگاه به دلایلی همچون «باز بودن پرونده در کمیته‌های انضباطی و گزارش های حراست» یکی از روش‌هایی است که بر اساس آیین نامه انضباطی دانشگاه‌ها غیرقانونی است اما در جریان سرکوب‌های اخیر در دانشگاه‌ها به کرات رخ داده است.
 
ماموران حراست در دانشگاه‌ها هچنین اجازه ورود دانشجویان به دلیل عدم رعایت حجاب را به محوطه دانشگاه نمی‌دهند و آن‌ها را به «تشکیل پرونده در کینه انضباطی» تهدید می‌کنند.
 
کانال تلگرامی خبرنامه امیرکبیر تایید کرده است که ماموران حراست «مطابق هیچ ماده یا تبصره‌ای در آیین نامه انضباطی» این اختیار را ندارند و دانشجویان تنها با حکم ابلاغ شده کمیته انضباطی یا دستور مستقیم رییس دانشگاه ممنوع‌الورود می‌شوند.
 
این منبع دانشجویی با اشاره به اصل سوم شیوه نامه دانشجویی نوشته است «دانشجو تا زمان اثبات تخلف و قطعیت حکم انضباطی، از کلیه امتیازات دانشجویی بر خوردار است مگر درمواردی که در این شیوه نامه پیش‌بینی شده است.البته باید ذکر کرد که هر رای قطعی هم موجب محرومیت فرد از محیط‌های دانشگاهی نمی‌شود و باید بر اساس ماده ۲۱ شیوه نامه دانشجویی از تنبیهات بند ۸ تا ۱۵ ماده ۱۲ باشد و منع ورود به مکان های دانشگاهی در حکم قید شود یا به دانشجو اطلاع داده شود.»
 
دستور رییس دانشگاه مبنی بر ممنوع‌الورود کردن دانشجویان در تبصره یک ماده دوازده شیوه‌نامه دانشجویی قید شده و آمده است که اگر صدور رای کمیته انضباطی بیش از یک ماه طول کشیده باشد یا اگر پرونده در کمیته مرکزی مطرح شده نهایتا ۲ ماه دانشجو ممنوع الورود می‌شود به همین سبب کلیه ممنوع‌الورودی‌های اخیر در این دانشگاه غیرقانونی است.
 
«استعفای جمعی اعضای شورای صنفی استادان دانشگاه شریف»
 
تداوم فشار نهادهای امنیتی بر نهاد دانشگاه با موج اخراج اساتید ادامه دارد.
دبیر و اعضای شورای صنفی استادان دانشگاه صنعتی شریف در اعتراض به این روند در روز شنبه ۸ مهرماه ۱۴۰۲ از عضویت در این شورا استعفا کردند.
 
وحید کریمی، استاد دانشکده فیزیک و دبیر کانون صنفی استادان دانشگاه شریف اعلام کرد که به دلیل «احضار» خود توسط نهادی خارج از دانشگاه تصمیم گرفته از سمت و عضویت خود در این شورا کناره‌گیری کند.
 
او د این نامه با اشاره به اینکه «این کانون با هدف استفاده بهینه از نظرات هیئت علمی و کمک به مدیریت دانشگاه‌ها برای اداره هرچه بهتر امور دانشگاه تشکیل شد»، نوشت: «از آغاز کار این کانون تصور همه اعضا این بود که می‌توانند این وظیفه را با مذاکره سازنده با مدیریت دانشگاه و در داخل دانشگاه به انجام رسانند.»
 
این استاد برجسته فیزیک در ادامه تصریح کرد که «گمان نمی‌کرده که انجام این وظیفه دانشگاهی منجر به دعوت از او توسط یک نهاد[امنیتی] بیرونی برای مذاکره درباره مسائل دانشگاه شود».
 
او در ادامه نوشت: «طبیعتا ضمن استقبال از چنین مذاکره‌ای در دفتر کار خود، تحکم برای حضور در نهادی خارج از دانشگاه را مخالف احترام به مقام همه استادان دانشگاه به طور کلی می‌دانم.»
 
دبیر کانون صنفی استادان دانشگاه صنعتی شریف فشار این نهاد امنیتی را دلیل اصلی استعفای خود ذکر کرد و افزود: «به همین دلیل و به خاطر نیاز به صرف وقت برای انجام پژوهش‌های علمی خود از یک سو و ایجاد آرامش خاطر نزد دعوت‌کنندگان به این مذاکره، از عضویت در شورای کانون صنفی استادان دانشگاه صنعتی شریف استعفا می‌کنم.»
 
ساعتی پس از انتشار این نامه سعید شاهرخیان استاد دانشکده شیمی و فردین جعفرزاده استاد دانشکده عمران دانشگاه شریف هم از عضویت در این شورا استعفا کردند.
 
«نبود جو و شرایط مناسب برای انجام وظایف کانون صنفی استادان» و نیز «نیاز به آرامش و تمرکز کافی برای انجام امور آموزشی و پژوهشی» از دلایل اعلام شده توسط این استادان برای استعفا بیان شده است.
 
شامگاه شنبه ۸ مهرماه ۱۴۰۲ «ماهسهراب راهوار» استاد دانشکده فیزیک و «علی عابدیان» استاد دانشکده مهندسی هوافضای این دانشگاه نیز از «شورای صنفی استادان دانشگاه شریف» استعفا کردند.
 
در بخشی از نامه‌ای که علی عابدیان نوشته آمده است «چه می‌شود کرد که آستانه تحمل یک مجموعه بسیار کوچک در دانشگاه در حد دو یا چند بیانیه صنفی هم نیست.»
 
«شورای صنفی استادان دانشگاه صنعتی شریف» در دوره اخیر متشکل از ۷ عضو شامل علی شریفی‌زارچی استاد دانشکده استاد مهندسی کامپیوتر، وحید کریمی‌پور استاد دانشکده فیزیک، سعید شاهرخیان استاد دانشکده شیمی، سهراب راهوار استاد دانشکده فیزیک، علی عابدیان استاد دانشکده مهندسی هوافضا، آرش امینی استاد دانشکده مهندسی برق و ابراهیم آزادگان استاد گروه فلسفه علم بوده است.
 
اعضای این شورا ۲۱ آبان ۱۴۰۱ در انتخابات «شورای صنفی استادان» و با رای ۱۶۰ تن از اساتید این دانشگاه انتخاب شده بودند. حالا با استعفای پنج عضو شورای صنفی استادان دانشگاه صنعتی شریف در روز شنبه و اخراج علی شریفی زارچی عضو دیگر این شورا  تنها عضو این شورا ابراهیم آزادگان، است که بر اساس گزارشی که  «روزنامه شریف» منتشر کرده «فارغ از تصمیم وی» در مورد استعفا یا عدم استعفا، در عمل شورای صنفی استادان دانشگاه صنعتی شریف، منحل شده است.
 
موج گسترده اخراج، تعلیق، احضار و بازداشت اساتید منتقد دانشگاه‌ها در جریان اعتراضات زن، زندگی، آزادی موجب شده است که بسیاری از اساتید برجسته در دانشگاه‌های تهران، صنعتی شریف، فردوسی مشهد، دانشگاه اصفهان، دانشگاه هنر تهران، دانشگاه کرمان، دانشگاه حکیم سبزواری، دانشگاه هنر، دانشگاه بهشتی، دانشگاه شیراز، دانشگاه گیلان و دیگر دانشگاه‌های ایران تنها به دلیل  حمایت از دانشجویان معترض از محیط علمی کنار گذاشته شده و با نیروهای حامی سیاست‌های حکومت جایگزین شوند.
 
استعفای اعضای شورای صنفی استادان دانشگاه شریف و در عمل انحلال این شورا، در آستانه سالگرد حمله نیروهای امنیتی حکومتی به دانشگاه شریف در ۱۰ مهر ماه سال ۱۴۰۱ شده است.
 
«مسمومیت دست‌کم ۴۶ دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار»
 
محمد سالاری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، روز شنبه هشتم مهرماه، اعلام کرد که از دو روز قبل، ۴۶ نفر از دانشجویان این دانشگاه، شامل ۲۷ دانشجوی پسر و ۱۹ دانشجوی دختر به دلیل مسمومیت به بیمارستان منتقل شده‌اند.
 
او «وضعیت همه مسموم‌شدگان» را مساعد توصیف کرد ولی در عین حال هنوز نمی‌داند علت چنین مسومیت گسترده‌ای میان دانشجویان چیست و از کجا نشات گرفته است، اما دانشجویان این دانشگاه، علت این مسمومیت را «غذای فاسد خوابگاه دانشجویی» عنوان کرده‌اند.
 
محمد سالاری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی سبزوار -که بیش از دو هزار دانشجو دارد- به خبرگزاری ایرنا گفته است: «به دلیل اهمیت موضوع، علل محتمل این اتفاق در دست بررسی است و پس از آماده شدن جواب آزمایش‌های دریافت شده، نتیجه نهایی و دلیل مسمومیت اعلام می‌شود.»
 
کانال تلگرامی شوراهای صنفی دانشجویان کشور به نقل از دانشجویان این دانشگاه نوشته است «علائم مسمومیت پس از توزیع ماکارونی در وعده‌ شام چهارشنبه‌شب» در دانشجویان پدیدار شده است.
 
این منبع دانشجویی به مسئولیت ناپذیری مقامات دانشگاه در خصوص وقوع این مسمومیت گسترده اشاره کرده و نوشته است «مسئولان این دانشگاه نه‌تنها مسئولیت غذای مسموم را نپذیرفته‌اند، بلکه مسمومیت دانشجویان را تکذیب و ادعا کردند که این بیماری از علائم آنفولانزا و کرونا است.»
 
خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی ایرنا و خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به نقل از «برخی منابع آگاه» و با «رد مسمومیت غذایی» نوشته بودند:«احتمالا مسمومیت ویروسی دانشجویان را درگیر کرده است.»
 
بعد از تایید وقوع مسمومیت توسط رییس دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، تسنیم در گزارشی تکمیلی مسمومیت غذایی دانشجویان را تایید کرد و نوشت دانشجویان با علائمی مانند تهوع، سردرد و شکم‌درد به بیمارستان منتقل شده‌اند.
 
مقامات دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، حاضر به قبول مسئولیت درباره توزیع غذای فاسد میان دانشجویان و پذیرش اشتباه خود نشده‌اند.
 
کیفیت پایین غذا در خوابگاه دانشگاه دولتی علوم پزشکی سبزوار، پیش از این نیز چندین بار مورد اعتراض دانشجویان قرار گرفته و دانشجویان با تجمع، ظروف غذای خود را مقابل غذاخوری دانشگاه روی زمین گذاشتند.
 
در یکی از این اعتراضات خبرگزاری دانشجو به نقل از یک دانشجوی معترض نوشت «اعتراض ما به غذای سلف در‌خصوص مواد اولیه‌ای است که متاسفانه کیفیت خیلی پایینی دارد و همین مسئله باعث نارضایتی دانشجویان شده است. طی چندماه اخیر نماینده شورای صنفی به آشپزخانه رفت تا کیفیت غذا را بررسی کند و راهکارهای خوبی در جهت ارتقای کیفیت غذا به مسئولان داده شد، اما بازهم توجهی نکردند. در اکثر اوقات نان، دوغ و ماست را که حق تمام دانشجویان است حذف می‌کنند و همچنین غذاهای عجیب و غریبی چون لپه‌پلو و سایر غذاهای من‌درآوردی طبخ می‌شود.»
 
سال گذشته و در اوج اعتراضات سراسری شمار زیادی از دانشجویان و دانش‌آموزان ایران در محیط خوابگاه، دانشگاه یا مدارس به شکلی مشکوک با علایم مسمومیت به بیمارستان‌ها منتقل شده بودند.مقامات وزارت علوم و آموزش و پرورش این پدیده را به عواملی همچون «هیستری جمعی و شیطنت» نسبت داده و هیچ احساس مسئولیتی در این زمینه نشان ندادند.این در حالی است که در اغلب این مسمومیت‌ها نشانه‌های مسموم‌سازی عمدی افراد با نوعی گاز شیمیایی مشخص شده بود.