بمب‌های قرمز بالای سر پروژه‌های عمرانی/ ۶ کودک بر اثر تبلیغات خلاقانه سوختند

Balonhaye Shahrdarie Tehran

زمان زیادی از حادثه مرگ‌بار بوستان زیتون در منطقه 21 نگذشته است که این بار شش کودک در زمین چمن این منطقه دچار سوختگی می‌شوند.

‌شرق:‌ زمان زیادی از حادثه مرگ‌بار بوستان زیتون در منطقه 21 نگذشته است که این بار شش کودک در زمین چمن این منطقه دچار سوختگی می‌شوند.

حادثه اول عصر روز پنجشنبه، دوم شهریورماه رخ داد. دو کودک هشت و 11‌ساله در پارک زیتون محله وردآورد در حال بازی بودند که توپ آنها داخل حوضچه نیمه‌آبی افتاده و با وجود محصور‌بودن حوضچه، قفل‌بودن در ورودی و وجود علائم هشدار‌دهنده عدم ورود به محوطه و شنا‌کردن، اقدام به بالارفتن از فنس‌ها برای برداشتن توپ از آب می‌کنند.

در ادامه شهردار منطقه 21 با حضور در صحن علنی شورای شهر تهران گفت: فنس‌هایی که دور این حوضچه کشیده شده بوده، 2.5 متر بوده و نگهداری از این حوضچه هم بر‌ عهده پیمانکار مربوطه بوده است و به‌هیچ‌عنوان کارفرما (شهرداری) در این زمینه مقصر نیست و تمام خسارات این اتفاق متوجه خود پیمانکار خواهد بود و شهرداری تهران هیچ‌گونه مسئولیتی در قبال این موضوع ندارد و رعایت اصول ایمنی و نصب تابلوهای راهنما بر عهده پیمانکار است و پاسخ‌گویی حقوقی در مراجع قضائی نیز بر ‌عهده پیمانکار است.

اما به‌تازگی پایگاه خبری رکنا به نقل از مرجع قضائی اعلام کرده است که سهم تقصیر والدین این دو کودک 25 درصد، شهرداری منطقه 21، 25 درصد و پیمانکار مربوطه 50 درصد اعلام شد، این نظریه کارشناسی از سوی بازپرس ویژه پرونده مورد تأیید قرار گرفت.

اما حادثه دوم 25 مهر رخ می‌دهد؛ در زمین چمنی که به‌تازگی در منطقه 21 افتتاح شده؛ اما به بهره‌برداری نرسیده است. یکی از بالون‌های قرمزی که برای شناسایی پروژه‌های عمرانی شهر تهران هوا شده‌اند، در این زمین چمن مقابل چشمان شش کودک می‌ترکد و کودکان دچار سوختگی می‌شوند. اورژانس سوختگی شش کودک را تأیید کرده؛ اما درباره اینکه این بالون متعلق به چه بخشی است، اظهارنظری نکرد؛ ولی با توجه به اینکه این زمین در نزدیکی پروژه‌های شهرداری تهران بود، احتمال اینکه بالون حادثه‌ساز متعلق به شهرداری تهران باشد، وجود داشت؛ موضوعی که سرانجام بدون آنکه رسما از طرف شهرداری تأیید شود، از سوی شاهدان حادثه تأیید شد. محمد‌‌اسماعیل توکلی، رئیس اورژانس استان تهران، درباره این حادثه گفته است: حوالی ساعت ۱۳ (25 مهرماه) یک مورد حادثه آسیب‌دیدگی ناشی از بادکنک به مرکز ارتباطات اورژانس استان تهران اطلاع داده شد که در پی آن و با توجه به نوع گزارش اعلامی سه دستگاه آمبولانس و یک دستگاه اتوبوس آمبولانس به محل حادثه واقع در کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص کرج اعزام شدند.

او با اشاره به حضور کارشناسان اورژانس استان تهران در محل گفته بود:‌ در محل حادثه مشاهده شد که در مجموع شش پسربچه ۱۰ تا ۱۳‌‌ساله به دلیل سوختگی با بادکنک هلیومی دچار سوختگی از ۱۰ تا ۲۰ درصد شده‌اند.

به گفته رئیس اورژانس تهران، شش کودک آسیب‌دیده در این حادثه، پس از دریافت خدمات اولیه درمانی، برای ادامه روند معالجه و تکمیل درمان به بیمارستان شهدای یافت‌آباد منتقل شدند.

این شش کودک همان روز از بیمارستان شهدای یافت‌آباد مرخص می‌شوند؛ اما والدین آنها دوباره کودکان را به بیمارستان تخصصی مطهری برده و چهار کودک در بخش عمومی و دو کودک که سوختگی بیشتری داشتند، در بخش مراقبت‌های ویژه بستری می‌شوند.

در‌حالی‌که هیچ‌گونه اطلاعات رسمی از سوی مدیریت شهری درباره جزئیات این حادثه منتشر نشده (تا ظهرروز جمعه 28 مهرماه) یکی از کانال‌های شهری که نظرات کارکنان شهرداری را منعکس می‌کند، اطلاعاتی غیررسمی درباره دلایل این انفجار منتشر کرده است. به گفته کاربران این کانال در این بالون‌ها گازی جز هلیوم استفاده شده و استفاده از گازهای قابل اشتغال دلیل آتش‌گرفتن بالون قرمز تبلیغاتی بوده است.

این حادثه واکنش‌های زیادی را به دنبال داشت. رضا رشیدپور، مجری سابق تلویزیون، نوشت: «رسانه‌ها نوشته‌اند که یکی از بالون‌های قرمز شهرداری در چیتگر ترکیده و شش نوجوان دچار سوختگی شده‌اند. جان عزیزتان یک استشهاد بیاورید همگی ما امضا کنیم که شما خیلی عالی و پرکار و خدمتگزار هستید و دارید همه‌جای تهران را می‌سازید...».

گفته می‌شود بعد از این حادثه شهرداری تهران بالون‌های تبلیغاتی پروژه‌های عمرانی‌ را از سطح شهر جمع کرد.

بالون‌های پرحاشیه قرار بود به شهروندان تهرانی این پیام را بدهند که کدام نقاط تهران فعالیت عمرانی انجام می‌شود. عبدالمطهر محمدخانی، سخنگو و رئیس مرکز ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری تهران، درباره بالون‌های قرمزرنگ گفته بود: این بالون‌ها با طرح نشان جغرافیایی نقشه (پین لوکیشن) یا همان مکان‌نما طراحی شده و هرکدام از این بالون‌ها که در سطح شهر و در تمام مناطق گسترش پیدا کرده، نماد یک کارگاه عمرانی برای یکی از پروژه‌های در دست ساخت شهر از طرف شهرداری تهران است. در واقع شهروندان مناطق مختلف هرجا که این بالون‌ها را دیدند، متوجه می‌شوند که یک خدمت و امکان جدیدی به شهر تهران و به منطقه آنها اضافه می‌شود. او بزرگراه‌های در دست احداث، ایستگاه‌های مترو، بوستان‌ها، میادین میوه و تره‌بار، اصلاح تقاطع‌ها در بزرگراه‌ها، خانه‌های تاریخی، مجموعه‌های ورزشی و فرهنگی و فروشگاه‌های شهروند را از جمله این پروژه‌ها برشمرد و افزود: ویژگی این پروژه‌ها این است که همه آنها تا پایان سال و حداکثر تا بهار سال آینده به بهره‌برداری می‌رسند. این پروژه‌ها بخشی از بیش از ۴۰۰ پروژه فعال شهر تهران است که در حال انجام هستند؛ درحالی‌که پروژه‌ها و فعالیت‌های روزانه و دائمی شهر مانند عملیات بزرگ آسفالت‌ریزی معابر یا پروژه‌های حوزه نگهداشت شهر شامل این کمپین نمی‌شود و تنها مواردی را که یک خدمت جدید و ماندگار را به شهر ارائه و اضافه می‌کنند، در بر می‌گیرد. با توجه به اهمیت رعایت استانداردهای اوج‌دهی بالون‌ها و توجه به ملاحظات دستگاه‌های مسئول تنها ۱۵۰ کارگاه را با بالون‌ها نشان‌گذاری کردیم تا شهروندان از حجم فعالیت‌های شهرداری تهران مطلع شوند.

این پروژه تبلیغاتی مدافعانی در میان اعضای شورای شهر تهران داشت. علیرضا نادعلی، سخنگوی شورای شهر تهران، درباره این بالون‌های قرمز گفته بود: ‌ایده خوبی است و ما همواره به‌عنوان نماینده‌های مردم به بحث اطلاع‌رسانی نقد داریم و معتقدیم که اطلاع‌رسانی انجام می‌شود‌؛ اما ناقص است.

او ادامه می‌دهد: حجم اطلاع‌رسانی خوب است؛ اما جنس اطلاع‌رسانی‌ها باید کیفی‌تر باشد که یکی از بحث‌ها در این حوزه خلاقیت است. این را که با الگو‌گیری از موقعیت مکانی در هر نقطه از شهر که کار عمرانی می‌شود، با بالون‌های قرمز مشخص کرده‌اند کار خلاقانه و کم‌هزینه‌ای است و نظر مردم را جلب می‌کند و این پیام را هم دارد که شهرداری دارد کار می‌کند و جلوه بصری شهر هم خراب نمی‌شود. از این مدل کار‌های خلاقانه‌تر هم می‌توان در این حوزه انجام داد.

پرویز سروری، نایب‌رئیس شورای شهر تهران، از دیگر مدافعان این پروژه به سایت روابط‌عمومی شهرداری گفته بود: همین که شهروندان متوجه شوند که خادمان آنها در سراسر شهر در حال خدمت‌رسانی هستند؛ اتفاقی بسیار خوب و به‌نوعی اطلاع‌رسانی مثبت و نشاط‌انگیزی است؛ البته عده‌ای «نِق‌نِقیست» هستند که هر اقدامی انجام شود، نِق می‌زنند. اگر با بیلبورد تبلیغات انجام می‌شد، مشکلی نداشت و حالا که با یک کار تبلیغاتی زیبا و با هزینه کمتر و امکان ارتباط بیشتر با مخاطب، اقدامات شهرداری به اطلاع مردم رسیده و برای آنها علامت سؤال ایجاد می‌کند، عده‌ای بهانه‌گیری می‌کنند؟

به نظر می‌رسد در این روش نکات ایمنی آن‌چنان که باید رعایت نشده و سکوت چند‌روزه شهرداری تهران هم تنها بازار اخبار غیررسمی را داغ کرده بود؛ روشی که در سایر حوادث مشابه هم استفاده شده و برخی از اعضای شورای شهر از آن انتقاد کرده بودند. ناصر امانی در یکی از تذکراتش از سکوت طولانی‌مدت در برابر حادثه بوستان زیتون انتقاد و تأکید کرده بود شهرداری باید زودتر اطلاع‌رسانی کرده و از خانواده‌های این کودکان دلجویی می‌کرد.


در این رابطه