اوج گیری تورم سالانه خوراکی ها و هجوم به قارچ وحبوبات

Tavarrom-Mavade Ghazaie

«وعده دولت سیزدهم با وجود همه سخت گیری‌ها در باره تثبیت قیمت دلار با زور و اجبار و با وجود افزایش واردات که به کسری تجاری 7.7 میلیارددلاری منجر شده وبا وجود فشار شدیدروی قیمت گذاری انواع کالاها و خدمات برای رساندن تورم به 30 درصد لباس عمل نپوشید.»
 
تازه ترین آمار ارایه شده از سوی مرکز آمارنشان می‌دهد نرخ تورم در پایان مهر 1402 در مرز 40 درصد مانده و نرخ کاهنده تورم ماهانه به صعود برگشته است. با این وجود دولت اصراردارد نرخ رشد حقوق کارمندان دولت در اندازه 20 درصد بماند. به‌این ترتیب ودر حالی که شهروندان مزد و حقوق بگیر ونیز پیشه وران خرده پا زیر بار تورم 40 درصدی 7ماه گذشته هرروز بیشتر له می‌شوند ترخ تورم خوراک وغذا نیز پرگشوده وبا شتاب اوج می گیرد. مرکز آمار ایران روز گذشته گزارش تحولات شاخص قیمت مصرف‌کننده در مهر ماه سال جاری را همزمان با متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مناطق شهری کشور منتشر کرد. در این دو گزارش اطلاعات مهمی‌از روند تورم در مهر ماه و شرایط نامساعد قیمت خوراکی‌ها و شوک قیمتی آن‌ها در یکسال گذشته ارایه شده است.
 
تورم نقطه‌ای یعنی تحولات شاخص قیمت مصرف‌کننده در بازه یکساله، در تابستان پس از یکسال به پایین ۴۰ درصد برگشت، اما بالای ۳۹ درصد باقی ماند. اما در مهرماه امسال برای چهارمین ماه متوالی تورم در فاصله ۳۹ تا ۴۰ درصد قرار گرفته است. افزایش شاخص قیمت‌ها در پایان مهر امسال نسبت به مهر پارسال، ۳۹،۲ درصد برآورد شده است.آمار تازه نشان می‌دهد که سطح قیمت‌ها در مهر ماه نسبت به شهریور ماه با سرعت بالاتری رشد کرده است، چراکه بنا به آخرین داده‌های مرکز آمار از شاخص قیمت مصرف‌کننده، تورم ماهانه در مهر ماه امسال 2.3 درصد برآورد شده، این در حالی است که تورم شهریور ماه 2 درصد بوده است. 
قیمت سالانه خوراکی‌هادر اوج
به گزارش اعتماد اطلاعات دیگری که مرکز آمار منتشر کرده، متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مناطق شهری کشور است که در این بخش نیز داده‌ها نشان می‌دهد شرایط عجیب و غریبی طی یکسال اخیر تجربه شده است. این داده‌ها به خوبی نشان می‌دهد که قدرت خرید ساکنان مناطق شهری سال گذشته در همین ماه‌ها چگونه بوده و در یکسال اخیر تا چه حد افت پیدا کرده است. مرکز آمار می‌گوید از 53 قلم خوراکی منتخب در نقاط شهری، در مهر ماه سال جاری، ‌18 قلم درصد تغییر سالانه بالاتری از نرخ تورم نقطه‌ای نقاط شهری کشور داشته‌اند. 
 
اگر نگاهی به جزییات این قیمت‌ها بیندازیم، متوجه می‌شویم که شوک دوبرابر شدن نرخ دلار، چگونه موجب افزایش سطح عمومی هزینه‌های تولید شده و طی یکسال اثر خود را روی قیمت خوراکی‌ها گذاشته است. به‌طور مثال، قیمت اقلام پروتیینی در این یکسال با شوک قیمتی شدیدی روبه‌رو شده‌اند. یک کیلو گوشت گوسفندی در مهر سال گذشته، حدود 187 هزار تومان بوده که مهر امسال به حدود 469 هزار تومان رسیده است. یعنی نزدیک به 151 درصد رشد فقط در یکسال! یا قیمت یک کیلو گوشت گاو و گوساله که سال گذشته 211 هزار تومان بوده و مهر امسال به حدود 500 هزار تومان رسیده و 132 درصد در این یکسال رشد کرده است! یک کیلو ماهی قزل‌آلا در مهر سال گذشته چیزی حدود 102 هزار تومان بوده و حالا به نزدیک 200 هزار تومان رسیده است یا حتی کنسرو ماهی تن که یک قوطی 180 گرمی آن را می‌شد در مهر سال گذشته حدود 35 هزار تومان خرید و الان باید برای همان قوطی کمتر از 200 گرمی تن ماهی بیش از 72 هزار تومان هزینه کرد! هجوم به سمت قارچ و حبوبات نکته دیگر اینکه با افزایش قیمت محصولات پروتیینی، شهرنشینان به سمت خرید قارچ و جایگزینی آن با گوشت قرمز و سفید تقریبا «هجوم» برده‌اند. چرا هجوم؟ چون قیمت قارچ به‌ شدت در بازه یک ماهه و یکساله رشد پیدا کرده است. 
 
اقتصاددانان از این موضوع به تئوری «اثر گیفن» یا «کالای پست» یاد کرده و در تعریف آن، جایگزینی کالای پست با کالای اصلی را موجب افزایش قیمت کالای پست می‌دانند. قارچ به عنوان یک محصول پروتیینی در شهریور امسال کیلویی 104 هزار تومان فروخته شده که در مهر ماه به 110 هزار تومان در هر کیلو رسیده. قیمت این کالا در مهر سال گذشته، 65هزار تومان بوده و در واقع نزدیک به 68 درصد فقط در یک‌سال رشد قیمت داشته است. قیمت یک کیلو لوبیا چیتی در مهر ماه گذشته 71 هزار تومان بوده، شهریور ماه امسال به حدود 90 هزار تومان و مهر ماه امسال به حداکثر 105هزار تومان رسیده است. قیمت یک کیلو لوبیا قرمز مهر پارسال 55هزار تومان، شهریور امسال 75 هزار تومان و مهر ماه به حداکثر 90 هزار تومان رسیده است.
 
 
 
منبع : ساعت 24