بزرگترین کوه یخ جهان به حرکت درآمد/ تهدیدی برای حیات‌وحش

Koohe Yakh-A23-Ghotbe Jonub

«کوه یخ A23a که بزرگ‌ترین کوه یخ جهان به‌حساب می‌آید، پس از 30 سال به حرکت درآمده و می‌تواند از جهات مختلف خطرآفرین باشد.»
 
کوه یخ غول‌پیکر A23a نزدیک سه دهه در بستر اقیانوس گیر کرده بود، اما حالا به‌نظر می‌رسد که کم‌کم حرکت خود را از سر گرفته است. A23a در سال 1986 از ساحل جنوبگان جدا و کمی بعد در دریای وِدِل گرفتار شد. حرکت این کوه بزرگ که اندازه آن حدود سه‌برابر شهر نیویورک است، می‌تواند گونه‌های زیستی مختلفی را تهدید کند.
 
به گفته محققان، بزرگترین کوه یخ جهان در قطب جنوب برای نخستین بار در طول سه دهه اخیر به حرکت درآمده است. این مسئله می‌تواند باعث ایجاد خطرهای جدی شود.
 
بزرگترین کوه یخ جهان که در قطب جنوب واقع است به طور ناگهان دوباره به حرکت درآمده است. این تحولات برای اولین بار در طول سه دهه اخیر مشاهده می‌شود. 
 
طبق اظهارات پژوهشگران و بر اساس ارزیابی تصاویر ماهواره‌ای، این کوه یخ که نزدیک به یک تریلیون تُن وزن دارد و "A23a" نامیده می‌شود، با سرعت نسبتاً سریعی در حال عبور از نوک شمالی شبه‌جزیره قطب جنوب است.
 
گفته می‌شود وزش باد و همچنین جریان‌های شدید آب شدت این روند را افزایش داده است.
 
وسعت کوه یخ A23a بالغ بر ۴ هزار کیلومتر مربع و قابل مقایسه با تقریباً دو برابر مساحت ایالت زارلاند در آلمان است.
 
بر اساس ارزیابی محققان، علت حرکت بزرگترین کوه یخ جهان از کف اقیانوس که روی آن استوار بود، هنوز مشخص نشده است.
 
الیور مارش، کارشناس امور پژوهشی قطب جنوب در این زمینه می‌گوید: «این کوه یخ احتمالاً با گذشت زمان کمی نازک و در اثر آن، از کف اقیانوس دریا بلند شده است. این مسئله باعث شده است که کوه یخ  توسط جریان‌های اقیانوسی به حرکت درآید.»
 
گفته می‌شود احتمال می‌رود که حرکت A23a در جزایر جورجیا جنوبی در اقیانوس اطلس جنوبی دوباره متوقف شود و این کوه یخ بر روی کف اقیانوس قرار گیرد.
 
در این صورت، گمان می‌رود میلیون‌ها فوک، پنگوئن و پرنده دریایی که در این جزیره تولید مثل می‌کنند و در آب‌های اطراف این منطقه به دنبال غذا می‌گردند، با محدودیت اساسی دسترسی به غذا مواجه شوند.
 
همچنین گفته می‌شود احتمال می‌رود که A23a به سمت آفریقای جنوبی نیز حرکت کند و تردد کشتیرانی را در این منطقه مختل کند.
 
سال گذشته، این کوه یخ جابه‌جایی‌های کوچکی را از خود نشان داده بود و حالا در آستانه خروج از آب‌های جنوبگان قرار دارد. مساحت این کوه یخ تقریباً 4000 کیلومترمربع است و ضخامت آن نیز به 400 متر می‌رسد.
 
این کوه یخ در گذشته محل یکی از ایستگاه‌های تحقیقاتی شوروی بود. روس‌ها می‌خواستند تجهیزات خود را از روی آن نجات دهند، بااین‌حال این کوه خیلی سریع در بستر گل‌آلود دریای ودل لنگر انداخت و از آن زمان همان‌جا ثابت مانده است.
 
پیش‌تر دانشمندان پیش‌بینی کرده بودند که اندازه این کوه یخ کوچک‌تر و درنهایت از بستر خود آزاد می‌شود. «اندرو فلمینگ» (Andrew Fleming)، نقشه‌بردار بریتانیایی جنوبگان، اولین حرکات A23a را در سال 2020 مشاهده کرد.
 
در ماه‌های اخیر، کوه یخ A23a تحت تأثیر امواج و بادها جابه‌جا شده و حالا در آستانه خروج از نوک شمالی شبه‌جزیره جنوبگان است. احتمالاً A23a نیز مسیر اکثر کوه‌های یخ دریای ودل را دنبال کند و از طریق جریان پیراقطبی جنوبگان به جنوب اقیانوس اطلس برسد.
 
«مسیر حرکت کوه های یخ »
پیش‌بینی می‌شود کوه A23a نیز مسیری مشابه اکثر کوه‌های یخ دریای ودل طی کند و به جزیره جورجیای جنوبی برسد.
 
«علت آزادشدن کوه یخ A23a»
جنوبگان خانه کوه‌های یخ زیادی است. این کوه‌ها نقش مهمی در پویایی اکوسیستم‌های منطقه ایفا می‌کنند و یکی از نشانگرهای مهم تغییر اقلیم هستند. شکل‌گیری و حرکت این کوه‌های یخ تحت تأثیر تغییرات دما است.
 
این تغییرات فرایندی طبیعی هستند، اما افزایش دمای هوا و آب بر اثر عامل انسانی تغییر اقلیم می‌تواند این فرایند را سرعت دهد. از قرن نوزدهم، دمای میانگین زمین یک درجه سلسیوس بالا رفته است. جنوبگان یکی از آسیب‌پذیرترین نقاط زمین در برابر گرمایش جهانی است و همین یک درجه کافی است تا شاهد افزایش نرخ زایش و ذوب کوه‌های یخ باشیم.
 
البته به‌نظر می‌رسد که کوه یخ A23a درواقع تا سال 2021 بزرگ‌ترین کوه یخ زمین بوده است. در آن سال، کوه یخی بسیار بزرگی از لبه جنوبی جنوبگان جدا شد. این کوه یخ که A-76 نام دارد، اکنون به‌عنوان بزرگ‌ترین کوه یخ زمین شناخته می‌شود.
 
تغییر اقلیم, گرمایش جهانی, کوه یخ A23a,  جنوبگان, تهدیدی برای حیات‌وحش
 
 
 
 
نقل از سایت رادیو دویچه وله

در این رابطه