نیاز شدید به غذا و سرپناه و کار نیم میلیون مهاجر طرد شدۀ افغانستانی از پاکستان طی ٣ ماه گذشته

Afganestan ha-Bargsht-1 rfi فارسی- زکریا حسنی: ۹ نهاد امدادرسان بین‌المللی فعال در افغانستان در اعلامیه‌ای مشترک هشدار داده‌اند که دستکم نیم میلیون از مهاجرانی که در سه ماه پسین از پاکستان به افغانستان بازگشته‌اند، برای زنده ماندن در زمستان دشوار پیش‌ رو، به غذا، سرپناه و کار «نیاز شدید» دارند. آمارهای این نهادها نشان می‌دهد که ۸۰ درصد بازگشت‌کنندگان، زنان و کودکان هستند.
 
نهادهای امدادرسانی چون شورای مهاجران دانمارک، کمیته بین‌المللی نجات، کمیته مهاجران نروژ،  صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل و شماری دیگر که هم‌اینک در افغانستان فعالیت دارند، پای این نامه که درخواست فوری برای کمک و رسیدگی به وضعیت این بازگشت‌کنندگان است، امضا کرده‌اند.
 
در این اعلامیه گفته شده که در سه ماه گذشته، از زمانی که پاکستان روند اخراج اجباری مهاجران غیرقانونی را اعلام کرد، تاکنون نزدیک به ۵۰۰ هزار مهاجر از مرز عبور کرده و وارد افغانستان شده‌اند.
 
نهادهای امدادرسان، وضعیت این مهاجران را بحرانی خوانده و برای «تضمین زنده‌ماندن‌شان» خواهان اقدام فوری شده‌اند.
 
در بخشی از اعلامیه چنین آمده است:
 
یک گروه متشکل از ۹ نهاد امدادرسان بین‌المللی که در افغانستان فعالیت می‌کنند، فورا از جامعه جهانی و دونرهای بشردوستانه می‌خواهند تا حمایت‌های خود را از بیجاشدگانی که به افغانستان بازگشته‌اند، افزایش دهند تا در جریان ماه‌های دشوار زمستان، زنده‌ماندن‌شان تضمین شود.
 
از این نیم‌ میلیونی که در مدت ۳ ماه پسین از پاکستان بازگشت کرده‌اند، ۸۰ درصدشان زنان و کودکان هستند.
 
همانند مریم که مادر ۵ فرزند است و در مورد وضعیت خود پس از بازگشت از پاکستان می‌گوید که «ما تمام پول‌های‌مان را شامل کمک‌هایی که دریافت کردیم در مرز به مصرف رساندیم تا به افغانستان برگردیم و هزینه حمل و نقل را پرداخت کنیم. برخی از آشنایان کمک کردند تا سرپناهی در جلال‌آباد پیدا کنیم، اما اینک مالک خواهان کرایه است.»
 
نهادهای امدادرسان می‌گویند که برای جلوگیری از عمیق‌تر شدن این بحران، کشورهای میزبان باید تا هنگام پیدا کردن یک راه امن و دوامدار، دست از اخراج مهاجران بردارند.
 
مهاجرانی که اخیرا به افغانستان بازگشته‌اند، درحالی با این دشواری‌ها روبه‌رو شده‌اند که اخیرا، در کنار پاکستان، ایران نیز فشار بر مهاجران افغانستانی و روند اخراج آنان را شدت داده است.