٢ برابری گازهای گلخانه ای طی ٢ دهه در ایران/ تلفات زیاد انسانی و ... بر اثر آلودگی هوا
صدای آمریکا: رئیس سازمان حفاظت محیط زیست جمهوری اسلامی وعده داد که شهر تهران در ۱۰ سال آینده آلودگی هوا نخواهد داشت، اما یک کارشناس به صدای آمریکا گفت آمار مرگ و میر بر اثر آلودگی هوا در ایران چنان ترسناک است که حکومت در بیان واقعیت «پنهان کاری» میکند.
علی سلاجقه، معاون ابراهیم رئیسی و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، روز چهارشنبه ۲۹ آذرماه بدون ارائه سند یا توضیح علمی و منطقی گفت: «اگر با همین سمت و سو پیش برویم، حداقل در یک بازه ۱۰ ساله، تهران دیگر این روزهای آلوده را تجربه نخواهد کرد.» او همچنین هیچ توضیحی نداد که منظورش از «سمت و سو» چیست.
آمارهای بینالمللی نشان میدهد که میزان تولید گازهای گلخانهای ایران هر سال در حال افزایش است و طی دو دهه گذشته، میزان انتشار گازهای گلخانهای ایران دو برابر شده و از زمان روی کار آمدن دولت رئیسی، سالانه بیش از ۴۰ میلیون تن به تولید دیاکسید کربن و دیگر گازهای سمی و گلخانهای ایران افزوده شده است.
نیکآهنگ کوثر، کارشناس محیط زیست در این باره به صدای آمریکا گفت: «محیط زیست سالم جزو حقوق بشر است، اما جمهوری اسلامی این حق را هم از مردم سلب کرده است و آمار مرگ و میر بر اثر آلودگی هوا در ایران چنان ترسناک است که حکومت از بیان آن خودداری میکند.»
او «عادت مردم به کنار آمدن با وضعیت کنونی آب و هوا و آلودگی» را «ناراحت کننده» خواند و افزود: «جامعه مدنی برای بهبود کیفیت هوا باید فعال تر شود و مردم هم مطالبه گری کنند.»
موضوع آلودگی هوا در فضای مجازی مورد توجه مردم قرار دارد. یک پژوهشگر محیط زیست در واکنش به روند افزایش آلودگی هوا در سال های گذشته در «ایکس»، دولت رئیسی را ناکارآمد و سیستم حکومت را فاسد و مافیایی دانست و نوشت: «تازه داستان بحران آب و انرژی، آلودگی هوا و آسیب سیل و خشک سالی، شروع شده است.»
شمار زیادی از کاربران هم با انتشار تصاویری از آلودگی هوا در شهرهای بزرگ به نقل از منابع تخصصی، منبع این آلودگی را مازوت سوزی در نیروگاه های تولید برق عنوان کرده و از پنهانکاری و «دروغگویی» مسئولان دولتی در این زمینه انتقاد کردهاند.
روزنامه شرق با اتکا به شواهد موجود نوشت که ٨ نیروگاه بزرگ بخار کشور سهم قابل توجهی در مازوت سوزی دارند و گاهی بیشتر از ۶۵ درصد سوخت مورد نیازشان را از مازوت تامین میکنند.
خبرگزاری مهر نیز دوشنبه ۲۶ آذرماه نوشت: «در شرایطی که مازوت سوزی در نیروگاه های کشور از سوی بسیاری از مسئولان در دستگاههای مختلف رد شده است، اما همچنان معادله آلودگی هوا برای ساکنان کلانشهرها لاینحل مانده است.»
معاون بهداشت وزارت بهداشت ۱۹ آذر ماه با تأکید بر اینکه «مازوت سوزی» علت آلودگی هوای تهران نیست، گفته بود که «تاکنون یافته ای مبنی بر اینکه در سطح تهران مازوت سوزی اتفاق افتاده باشد، نداشته ایم و تاکنون این اتفاق رخ نداده است.»
جمهوری اسلامی ایران هم اکنون از لحاظ انتشار گازهای گلخانه ای در رتبه هشتم جهان قرار دارد.