دخالت‌ های نابجا موجبات خشک سازی اقلیمی ایران/ تخریب نظام آبی حدود ۱۰۰۰ رودخانه و ایجاد خشکی با ساخت ۶۰۰ سد

Khoshksali-Bohran Abi-1ایلنا: یک کارشناس حوزه آب گفت: هدف ما این بود که آب را مدیریت کنیم که برای سال‌های خشک مشکل نداشته باشیم، در حالی که شیوه درمان اشتباه بود یعنی به جای اینکه به مدیریت منابع آب زیرزمینی رسیدگی کنیم سدهای اضافی ساختیم.

داریوش مختاری در گفتگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره وضعیت تأمین آب با توجه به روند بارندگی و تداوم خشکسالی در کشور اظهار داشت: اکنون اقلیم در ایران در حال تغییر و بارش‌ها نامنظم شده است، در مقطعی کوتاه حجم بالایی از بارش سیل‌ آسا داریم، اما بارش‌ های فصلی منظم نداریم، درصد کمی بارندگی در تابستان و ۱۵ درصد بارش‌ ها مربوط به پاییز است و زمستان تا فروردین هم بارش قابل توجهی داریم، البته این وضع از یک زاویه نگران‌ کننده نیست، چون عمده بارش‌ ها در فصل زمستان است، اما از سوی دیگر تصویری که وجود دارد خشکسالی است، یعنی کمتر از ۲۰۰ میلیمتر بارندگی داریم.

وی با بیان اینکه تغییرات اقلیمی ناشی از تمام دخالت‌هایی است که در طبیعت ایران اعمال کرده‌ایم، افزود: این دخالت‌های انسانی اقلیم حساس و شکننده ایران را به جایی رسانده که بی‌نظمی در بارش و کم شدن فاصله دوره‌های خشک و سال‌های کم‌بارش هم در میانگین بارندگی سالانه خود را نشان می‌دهد.
این کارشناس حوزه آب در ادامه با اشاره به تاثیر سدها در اوضاع کنونی اقلیم و بارندگی در کشور گفت:  ما به نوعی در طبیعت دست برده‌ایم و به حدی طبیعت را مورد آزار قرار داده‌ایم که تاثیر خود را روی پدیده‌های اقلیمی برجا می‌گذارد. دخالت‌های ما منجر به کم و یا نامنظم شدن بارش‌ها شده و سال‌ها ممکن است از میانگین هم بالا برود اما بصورت کاملا غیر قابل پیش‌بینی و سیل‌آسا است.

وی تصریح کرد: ۶۰۰ سد ساخته‌ ایم که از این میزان حدود ۲۰۰ سد بزرگ هستند. حال سؤال اینکه آیا این سدها به ما کمک می‌ کنند؟ اکنون بارش‌ ها نامنظم شده اند و با پدیده‌ های اقلیمی که بیشتر ماهیت خشکی دارند، مواجهیم. برای نمونه سد طبس و یا سیوند هستند، یعنی رودخانه‌ های شاداب، خشک شده اند. دخالت انسانی به این شکل بوده اند که سدهای زیادی احداث کردیم، رودخانه‌ها و دریاچه‌ ها را خشکاندیم. میزان تبخیر کاهش پیدا کرد و رطوبت هوا تغییر کرد و تأثیر اقلیمی خود را روی بارش‌ ها گذاشت. پس اگر سد ساختیم و جریان آبی رودخانه‌ ها را قطع کردیم، به خشکی طبیعت دامن زدیم، اما آیا با این اقدمات کم‌ آبی را درمان کردیم؟

مختاری بیان داشت: هدف ما این بود که آب را مدیریت کنیم که برای سال‌ های خشک مشکل نداشته باشیم، در حالی که شیوه درمان اشتباه بود، یعنی به جای اینکه به مدیریت منابع آب زیرزمینی رسیدگی کنیم، سدهای اضافی ساختیم، مثلا سد طبس طی ۲۰ سال گذشته فقط یک بار آبگیری کرده و تأثیر خاصی هم نداشته است. پس ما به تعدد سد ساختیم و جریان آبی رودخانه‌ ها را قطع کردیم و به تغییرات اقلیمی دامن زدیم. اما سدها نتوانستند مؤثر باشند، جایی که سدها در حوضه‌ های آبی منتهی به شهرها مثل تهران مؤثر بودند، توسعه اضافی پدید آوردند. یعنی گفتیم منابع آبی زیادی در اختیار داریم و شهرها را توسعه دادیم. پس هم در حوزه شهری سدها کار ما را سخت کردند، یعنی شهر را توسعه دادیم و تقاضاهایی بوجود آوردیم که مشخص نیست در بلندمدت پاسخگو باشیم و هم اینکه جریان رودخانه‌ ها را قطع کردیم و مشکلات پدید آوردیم.

وی با بیان اینکه تعدد سد بروی رودها مشکل ما را حل نکرد، تأکید کرد: مثلا حدود یک و نیم میلیارد آب ورودی به دریاچه ارومیه داشتیم که با ۲۴ سد ساخته شده، ۲۰ سد در دست ساخت و حدود ۲۰ سد در دست مطالعه تمام جریان‌ های آبی به این رودخانه را قطع کردیم، ۱.۵ میلیارد آب دریاچه را گرفتیم و اراضی بالادست را توسعه داده و برای برخی منافع ایجاد کرده‌ ایم و امروز گرفتن این منافع کار ساده‌ ای نیست. همین روال را در دریاچه بختگان و تالاب گاوخونی هم دنبال کرده‌ ایم که نتیجه آن قطع جریان آبی بوده است.

این تحلیلگر مسائل آب گفت: در هر حال وقتی در نظام بهره‌ برداری اختلال ایجاد کردیم، نباید انتظاری غیر از آنچه اکنون رخ داده است، داشته باشیم. مثلاً در آجی‌ چای چند سد احداث شده و در حوضه آبریز دریاچه ارومیه کشاورزی در مقیاس‌ های بزرگ و در سطح ۲۰۰ هزار و ۳۰۰ هزار هکتار توسعه داده شد. یعنی جریان آبی منحرف و برای ذینفعان آبیاری ایجاد کرده است و یا اینکه با سد خدا آفرین هم به همین شکل مشکل ایجاد کرده‌ ایم.

وی بیان داشت: ما در نظام آبی حدود ۱۰۰۰ رودخانه کشور چه از دید آب‌ شناختی و چه بهره‌ برداری دست برده‌ ایم، وقتی این اتفاق افتاده خودمان را در یک منگنه‌ ای قرار داده‌ ایم که حل مسئله دشوارتر از زمانی است که این اختلال را ایجاد نکرده بودیم، یعنی مسائل را پیچیده کردیم، اکنون اگر انتظار داریم اقلیم برگردد و یک سرزمین شاداب داشته باشیم راه حل اینکه هزینه‌های پروژه‌های انتقال آب صرف حل این مسائل شود.

مختاری گفت: ما امروز معضل منابع آب داریم و ریشه آن نیز درآمدهای نفتی است که برای ساخت سازه و شبکه‌ های آبیاری زهکشی و عدم مدیریت فناوری پمپ آب‌ های زیرزمینی هزینه کردیم و نظام آبیاری درست را متلاشی کردیم.