خزانه بانک مرکزی : پر یا خالی ؟

Banke Ayande

 مدیران سیاسی دولت سیزدهم در دستاورد‌سازی این دولت غوغا می‌کنند و گونه‌ای سخن می‌گویند و رفتار می‌کنند که گویی ماه را درهم شکسته‌اند و جوری نشان می‌دهند که انگار دولت روحانی بر اثر ناکاربلدی منافع ایرانیان را بر باد داده است.
این در حالی است که واکاوی و دقیق‌تر شدن در برخی از دستاوردهای در بوق و کرنا‌شده واقعیت‌های تلخی را در برابر دیدگان قرار می‌دهند، به‌طور مثال می‌توان درباره میزان درآمد قابل تصرف دولت از صادرات نفت برای تنظیم بازار ارز و تبدیل آن به ریال برای پرداخت هزینه‌های جاری و دیگر هزینه‌ها تاکید کرد. براساس آمار ارائه‌شده از سوی دولت در ۹ ماه منتهی به پایان آذرماه درآمد صادرات نفت ایران به ۲۶ میلیارد دلار رسیده است. مطابق قانون بودجه و همچنین قانون‌های بالادستی ۴۰ درصد از این رقم باید به صندوق توسعه واریز شود که با یک محاسبه ساده می‌توان فهمید این رقم ۴/۱۰ میلیارد دلار می‌شود.
باز هم مطابق قانون باید ۱۴ درصد از این رقم برای بازسازی و نگهداری ظرفیت‌های نفت و گاز و توسعه این صنایع اختصاص داده شود، ولی ۳ درصد به مناطق نفتخیز داده می‌شود. به این ترتیب ۲/۳ درصد دیگر از درآمدهای صادرات نفت خام از دسترس دولت خارج می‌شود. بنابر‌این رقم قابل تصرف دلار حاصل از صادرات نفت در ۹ ماه گذشته معادل ۴/۱۲ میلیارد دلار است. در صورتی که توجه داشته باشیم در همین مدت تراز تجارت خارجی با ۱۲ میلیارد دلار کسری روبه‌رو بوده است، بنابراین دولت باید کل مازاد درآمد حاصل از صادرات نفت خام را برای تامین کسری تراز تجاری اختصاص دهد. حالا می‌توان به این نتیجه رسید که بزرگ‌نمایی دولت و بانک مرکزی درباره پر بودن خزانه ارزی برای تنظیم بازار بیشتر از اینکه از مازاد عرضه بر تقاضا باشد از فقدان تقاضای موثر در بازار ارز سرچشمه می‌گیرد.
گلایه‌های پی‌در‌پی بخش‌های مختلف صنعت از باز نشدن و اجرایی نشدن ثبت سفارش‌ها برای تامین مواد اولیه و ترکیب واردات که سهم نهاده‌های دامی در آن بالا است نیز این را به خوبی نشان می‌دهد که خزانه بانک مرکزی از دلارهای انباشت‌شده خیالی برخوردار است. رسوب برخی از نهاده‌های دامی و حتی کالاهایی مثل شکر در بنادر و دریاها که بابت تاخیر در پرداخت ارز با دادن خسارت نگهداری می‌شوند نیز ادعای بالا را اثبات می‌کند. دولت سیزدهم، اما برای سفید‌نمایی ارزی اختراع تازه‌ای در ارائه آمار تجارت خارجی کرده تا کسری تجاری ۱۲ میلیارد دلاری و نیز سرخوش نبودن خزانه بانک مرکزی از ارز را از یادها ببرد. منبع : ساعت 24