نامه نرگس محمدی به پارلمان سوئد: مردم ایران برای ایجاد تغییری بزرگ، بنیادین و هدفمند اراده کرده و به پا خاسته اند
صدای آمریکا: نرگس محمدی، فعال سیاسی ایرانی و برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ در نامه ای از زندان اوین به نمایندگان پارلمان سوئد نوشت: «مردم ایران بر اساس آگاهی تاریخی و سیر و تجربه مبارزاتی، برای ایجاد تغییری بزرگ، بنیادین و هدفمند اراده کرده و به پا خاسته اند».
این زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین در ادامه نامه خود افزود: «جنبش پرقدرت زن، زندگی، آزادی در تداوم جنبشهای اجتماعی اعتراضی، تبلور این اراده ملی است و من نیز در کنار مردم ایران ایستاده و تا روز پیروزی به مبارزه ادامه خواهم داد و امید و انتظار دارم که جهان این واقعیت را بپذیرد و در کنار مردم ایران برای گذار از استبداد دینی بایستد و حمایت و اقدام کند.»
نرگس محمدی همچنین خاطرنشان کرد: «حکومت استبدادی ایران برای فریب افکار عمومی داخلی و بینالمللی، از نهادها و سازوکارهای دموکراتیک چون مجلس، انتخابات، مطبوعات، قوه قضائیه و حتی نهادهای مدنی استفاده میکند، اما به واقع آنها را از محتوا و کارکرد دموکراتیک تهی کردهاست. رویکرد نظام در برگزاری انتخابات، نه جان بخشیدن به دموکراسی و تمکین به رأی مردم، بلکه اعمال قدرت، مداخله مستقیم و تقلب در آراء و نظرات مردم است که مشارکت مردم را به حداقل ممکن کاهش داده به طوری که در آخرین انتخابات ریاست جمهوری کمتر از ۷٪ مردم پایتخت در انتخابات شرکت کردهاند.»
برنده جایزه صلح نوبل، رویکرد و سیاستهای جمهوری اسلامی را، نقض فاحش و پیدرپی حقوق بشر در ایران و تهدید صلح در جهان دانست و تصریح کرد: «حاکمیت جمهوری اسلامی، حتی با اتکا به مافیای قدرت و ثروت، از محیط زیست به نفع خود و بیتوجه به نفع همگان بهرهبرداری میکند. در واقع حاکمیت همانطور که با سرکوب، حبس، شکنجه، اعدام و خفه کردن آزادی بیان و مطبوعات، امروزِ ما را ویران کرده، با تخریب محیط زیست آینده فرزندان این سرزمین و منطقه و جهان را تهدید میکند و در ادامه سرکوب جامعه مدنی و کنشگران سازمانهای مردمی، حالا سرکوب کنشگران محیط زیست را هم به فهرست خود افزوده است.»
او همچنین نوشت: «حکومتهای برآمده از رأی مردم نسبت به مطالبات مردم پاسخگو بوده و دغدغه حفظ منافع ملی را دارند ولی این امر در مورد نهادها و مسئولان انتخابی در جمهوری اسلامی صدق نمیکند چون آنها نمایندگان و منتخبان واقعی مردم ایران نیستند، از این رو مردم ایران برای ایجاد تغییری بزرگ، بنیادین و هدفمند به پا خاستهاند، من نیز در کنار مردم ایران تا روز پیروزی به مبارزه ادامه خواهم داد.»
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر ایرانی، روز یکشنبه ۱۹ آذر در اسلو پایتخت نروژ جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ را به صورت نمادین دریافت کرد.
خانم محمدی که به دلیل مخالفت با جمهوری اسلامی در زندان اوین به سر میبرد، اجازه نیافت در این مراسم حضور یابد و فرزندان او، علی و کیانا رحمانی، به نمایندگی از مادرشان این جایزه را دریافت کردند.
آلفرد نوبل، صنعت گر و مخترع اهل سوئد و بنیانگذار جوایز نوبل، وصیت کرد تا جایزه صلح به کسی اهدا شود که بیشترین کوشش را برای صلح کرده باشد.
نرگس محمدی دومین زن ایرانی است که جایزه صلح نوبل به او تعلق میگیرد. این جایزه بیست سال پیش یعنی در سال ۱۳۸۲ خورشیدی شیرین عبادی حقوقدان و وکیل دادگستری تعلق گرفت.