کمک ۲۱ میلیون دلار صدام حسین به غلامعلی اویسی قبل از حمله عراق به ایران
سایت انقلاب اسلامی در هجرت: دو گزارش از وزارت امور خارجه امریکا در مورد فعالیت های بعد از انقلاب تیمسار اویسی را به اطلاع خوانندگان می رسانیم. این اسناد به حمایت ها و کمک های دولت امریکا و عراق صدام حسین به اویسی اختصاص دارند. طبق این گزارش های رسمی،
- ارتباط اویسی با دولت امریکا بعد از گروگانگیری آغاز شده است،
- اویسی، امریکائی ها را به تشدید تحریم ها علیه ایران دعوت می کرده است
- امریکایی ها بخوبی می دانستند که اویسی در میان مردم ایران بسیار منفور است و هیچگونه اقبال سیاسی ندارد اما از او بعنوان برای وسیله تخریب استفاده می کردند
- ارتباط و حمایت امریکا از اویسی، عراقی ها را تشویق نموده است تا از او حمایت کنند
- در سندی که تاریخ آن یک ماه قبل از حمله عراق به ایران است، اویسی می گوید که ۲۱ میلیون دلار از صدام گرفته است و در «در صورت پیشرفت» وعده بیشتر هم به او داده اند!
لازم به یادآوری است که فعالیت های اویسی به درخواست شاه و کمک وی صورت می گرفت. هوشنگ نهاوندی، از قول شاه در کتاب خوذ می نویسد: "به تفصیل با «اویسی» گفتگو کردم. کمک و همکاری را که می خواست، به او کرده ام. فقط ارتش می تواند از پس کاری برآید، و من کس دیگری جز «اویسی» را نمی بینم که بتواند کاری کند. او، یک مغز سیاسی نیست، ولی نیروی زمینی و ژاندرمری را خوب می شناسد و افسران او را دوست دارند. به او دستور دادم به پاریس برود و از آنجا کوشش خود را آغاز کند." (نقل از کتاب آخرین روزها، پایان سلطنت و درگذشت شاه).
اویسی یکی از عوامل کمک به آغاز حمله نظامی عراق به ایران بود، جنگی که به نفع دو مستبد و غرب ادامه یافت و باعث ویرانی دو کشور شد. در سند دیگری که سایت انقلاب اسلامی قبلاً منتشر کرده است (١)، شاپور بختیار که خود از صدام کمک می گرفت و از مشوقان دیگر حمله عراق به ایران بود، از کمک های صدام به اویسی، که او را رقیب خود می دانست، ابراز نگرانی کرده بود. خواندن آن سند مجموعه را کامل تر می کند.
اویسی، که پس از کشتار ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ (جمعه سیاه) ملقب به قصاب شد و غیر از سرسپردگی و کاربرد زور و اسلحه برای حل مسائل، شناخت دیگری نداشت، ۲۱ میلیون دلار کمک گرفتT اما ملت ایران صدها هزار جوان و میلیاردها هزینه مالی دادند! و رژیم با نعمت خواندن جنگ و از طریق ادامه ی آن، همه مخالفان را حذف کند و ستون پایه های خود هم چون سپاه پاسداران را مستحکم کند! اویسی در بهمن ماه ۱۳۶۲ توسط گروه لبنانی جهاد اسلامی به رهبری عماد مغنیه که جمهوری اسلامی تشکیل داده بود، در پاریس ترور شد. البته کشورهای غربی هم اعتراض چندانی به این ترور آشکار توسط دولت جمهوری اسلامی نکردند!
لزوم شناخت تاریخ از این جهت است که جامعه ایرانی باید نسبت به دخالت قدرت های خارجی بسیار حساس باشد. وابستگان همیشه بنام «نجات مردم ایران»T بدنبال کمک گرفتن از دول خارجی می روند، غافل از اینکه اجباراً و نهایتاً در خدمت منافع آنها قرار می گیرند، و در این میان، بیشترین هزینه ها را مردم ایران می پردازند!
۲۹۷- یادداشت دستیار وزیر امور خارجه در امور خاور نزدیک و جنوب آسیا (ساندر) به معاون وزیر امور خارجه در امور سیاسی (نیوزوم)(٢)
واشنگتن، ۱۳ ژوئن ۱۹۸۰،
موضوع
• تماس با ژنرال اویسی
ژنرال اویسی کمی قبل از شاه، ایران را ترک کرد. او خسته و در حال فرار به عنوان یکی از منفورترین شخصیت های حکومت شاه می باشد. او در طول دوران حرفه ای خود به عنوان افسر نظامی در بین زیردستانش محبوبیت نداشت و موفقیت خود را در درجه اول مدیون رابطه نزدیک با شاه بود. پس از یک دوره عقب نشینی در ایالات متحده، او دوباره در میان چهره های اپوزیسیون فعال شد و اکنون– حتی بیشتر از نخست وزیر سابق بختیار- به برجسته ترین اپوزیسیون تبدیل شده است.
سیا پس از بحران گروگان گیری تماس [کمتر از ۱ خط از طبقه بندی نشده] را با اویسی آغاز کرد. افسران وزارت دفاع از زمان ورودش به اینجا با او در تماس بودند. سیا هرگونه حمایت ملموسی را رد می کند و اصرار می ورزد که ما «باید در تماس باشیم».
اما تصور جامعه ایرانی تبعیدی این است که ایالات متحده از اویسی حمایت می کند. این تصور باعث شد تا پول های ایرانی که تا آن زمان خیلی محدود بود برای مبارزه او داده شود و احتمالاً در تصمیم عراقی ها برای دادن امکانات به او برای ایستگاه رادیویی نیز نقش داشته است.
شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه اویسی اخیراً در واشنگتن بوده و گروهی در DIA به دنبال ترتیب دادن ملاقات با وزیر [صفحه 820] براون و ژنرال جونز هستند.
با انتشار مقاله اخیر نیویورک تایمز (٣) در مورد اویسی، انتظار می رود که بیشتر و بیشتر به او توجه بشود و این تصور که ما از او حمایت می کنیم، گسترش پیدا کند. اویسی، به ویژه با ظاهر شدن حمایت ایالات متحده، ظرفیت ایجاد دردسر جدی در ایران را دارد.
هیچ تحلیل گری که ما او را می شناسیم معتقد نیست که او به عنوان یک رهبر سیاسی آینده ای در ایران دارد. او هنوز در چشم ایرانیان در بین حامیان سابق شاه احتمالاً منفورترین است. قبل از اینکه در تماس های خود با اویسی بیشتر پیش برویم، یا بهتر بگوییم، آنها را در سطح کنونی ادامه دهیم، موظف هستیم که پیامدهای احتمالی فعالیت های او را بررسی کنیم.
عواقب آنها برای آزادی گروگان ها چیست؟ آیا آشفتگی فزاینده ای که توسط عوامل اویسی ایجاد می شود (با حمایت ما) به نفع یا علیه آزادی گروگان ها عمل خواهد کرد؟
تأثیرات احتمالی بر ایجاد نهادهای جدید و بازگشت ثبات به ایران چیست؟
درک حمایت ما از اویسی چه تأثیری بر گروههای مخالف فعلی یا بالقوه (مثلا مدنی) خواهد داشت؟
فعالیت های او چه ارتباطی با رشد قدرت چپ ایران دارد؟
فعالیت های او چه تأثیری بر صلح منطقه ای، یعنی ایران و عراق، خواهد داشت و چه پیامدهایی برای عرضه نفت و ترکیه دارد؟
باید از آن دسته از آژانس هایی که به تماس با اویسی یا حمایت از او اعتقاد دارند خواسته شود به این سؤالات پاسخ دهند. ممکن است بخواهید آنها را با جامعه اطلاعاتی در میان بگذارید. از نظر ما، یک مورد خوب برای محدود کردن تماس های ما با اویسی وجود دارد.
۳۴۳- مقاله تهیه شده در سازمان اطلاعات مرکزی (۴)،
واشنگتن، بدون تاریخ،
موضوع
۱- دیدگاه ژنرال اویسی تبعیدی ایرانی مبنی بر اینکه چپ رادیکال می تواند ظرف شش ماه آینده کنترل ایران را به دست بگیرد.
۲- تأمین مالی و پشتیبانی ارائه شده به ژنرال اویسی.
در اوایل اگوست ۱۹۸۰ (مرداد ۱۳۵۹)، ژنرال غلامعلی اویسی، اپوزیسیون تبعیدی ایرانی، خاطرنشان کرد که سرعت گره گشایی ایران به حدی افزایش یافته است که به احتمال زیاد چپ رادیکال مدعی حکومت در کشور خواهد شد، مگر اینکه ظرف شش ماه آینده اقدامی برای توقف انجام شود. به نظر اویسی، شش عامل اصلی در بحران کنونی نقش دارند:
آ- یک تلاش هماهنگ ظاهری توسط آیت الله خلخالی، روحانی انقلابی که عضو حزب جمهوری اسلامی است، و عناصری که اویسی آنها را الهام گرفته از سازمان آزادیبخش فلسطین می داند، برای تخریب و تضعیف آنچه از افسران باقی مانده از طریق یک برنامه سیستماتیک محاکمه و اعدام وجود دارد. اینها خودسرانه و اغلب بدون اتهام قانونی انجام می گیرند. افسران برگزیده تقریباً هر روز در محل کار یا شب در خانه دستگیر می شوند و روز بعد، اعدام می گردند. قتل های تصادفی ایرانیان دیگری که به دلایلی یا به هیچ دلیل تحت ریاست خلخالی زندانی شده اند، رخ می دهد. این قتل ها همچنین به عنوان بخشی از برنامه ای برای ترساندن مخالفان بالقوه رژیم فعلی به منظور تسلیم یا تبعید آنها عمل می کند. در نتیجه، به گفته اویسی، حالت ترس و نا امیدی کشور را فرا گرفته است. تا زمانی که رژیم کنونی از بین برود، افرادی که در به قدرت رسیدن چپ رادیکال، یا حتی با تسلط شوروی موافقت بکنند، بیشتر خواهند شد.
ب- تورم و افزایش بیکاری هر دو به نارضایتی سیاسی دامن می زنند.
ج- دولت ایالات متحده از سوی رهبران خاورمیانه مردد و بلاتکلیف تلقی می شود. تقریباً یک دیدگاه جهانی در میان این رهبران وجود دارد که دولت ایالات متحده ضعیف و غیرقابل اعتماد است و تعداد کمی اطمینان دارند که ایالات متحده مایل و قادر به انجام اقدامات لازم برای حمایت از منافع غرب در منطقه است. بسیاری از این رهبران در وفاداری های سنتی ابهام دارند و خود را موظف می دانند که با "چپ جدید" کنار بیایند. اویسی گفت که نتایج او از گفتگوهای اخیر با رهبران و افسران ارشد اطلاعاتی [صفحه ۹۰۵] در منطقه گرفته شده است؛ یعنی صدام حسین در عراق، سلیمان دمیرل در ترکیه، انور السادات و رئیس اطلاعات مصر، ژنرال محمد المحی، و افراد نامشخص در خلیج فارس.
د - یک "انقلاب عربی" در حال وقوع است که ممکن است بسیاری از نخبگان بسیار مشخص و ویژه، و با کمترین نمایندگی از جامعه های خود را در کشورهایی مانند شیخ نشین های خلیج فارس، عربستان سعودی، اردن، مراکش، سوریه و مصر را از بین ببرد. شوروی و جانشینان آنها با انگیزه نیاز به منابع جدید انرژی و ارز خارجی و فرصتی برای پر کردن خلاء ایجاد شده توسط ضعف دولت ایالات متحده پشت این انقلاب هستند.
ه- شوروی تعداد زیادی از حامیان خود را به بلوچستان، آذربایجان، کردستان و سایر مناطق اطراف دریای خزر منتقل می کند. افراد استخدام شده از گروه های قومی و نیروهای جدید جذب می شوند. در بسیاری از روستاها، پرچم شوروی آشکارا و بدون توسل به نیروهای دولتی به اهتزاز در می آید.
- سازمان آزادیبخش فلسطین نقش مهمی را در آموزش پاسداران، همکاری نزدیک با فدائیان خلق و ایجاد گارد های پراتوری برای رهبران ایران مانند آیت الله خمینی و محمد بهشتی ایفا میکند.
۲- اویسی همچنین مشاهده کرد که تحریم های اقتصادی از طریق فروش کالا توسط تولیدکنندگان اروپایی و دیگر کالاها با واسطه گری کشورهای سوم، عمدتاً در خلیج فارس، دور زده می شود.
۳- در مورد تلاش های سیاسی خود اویسی، او به حمایت های زیر اشاره کرد:
الف. او ۲۱ میلیون دلار از عراقیها دریافت کرده است و وعده گرفته است که اگر بتواند پیشرفت کند، بیشتر خواهد گرفت. او همچنین از عراقی ها مقادیر قابل توجهی آرپی جی، مسلسل سبک و سنگین، تفنگ، خمپاره، مواد منفجره، مهمات و مقداری وسایل نقلیه دریافت می کند.
ب- [۷ خط از طبقه بندی خارج نشده است]
ج- او [کمتر از یک خط از طبقه بندی خارج نشده] تعدادی از آیت الله ها از جمله شریعتمداری، قمی، شیرازی و غیره را در میان هواداران خود به حساب می آورد.
او ادعا می کند که فعالین در میان ارتش، از جمله کل «لشکر رضایه» (احتمالاً لشکر ۶۴ پیاده نظام که مقر آن در ارومیه - که قبلاً رضایه - آذربایجان غربی نامیده می شد) از او حمابت می کنند. او همچنین از حمایت اکثر خلبانان نیروی هوایی برخوردار است، اما نه از همافر ها (تکنسین های نیروی هوایی).
ه. او می گوید که [۲ خط از طبقه بندی خارج نشده است].
(١)-
https: //enghelabe-eslami.com/index.php/component/content/article/21-didgagha/tarikhi/42228-2021-04-18-12-48-30.html?Itemid=0
(٢)- منبع: وزارت امور خارجه، INR/IL Historical Records, Iran 80. Secret. نوشته شده توسط Precht
(٣)- ریچارد برت، نیویورک تایمز، 12 ژوئن، ص. A12اویسی را رهبر اپوزیسیون ایران خواند و به نقل از او گفت که به زودی یک ضد انقلاب در ایران رخ خواهد داد.
(۴)- منبع: شورای امنیت ملی، پرونده های اطلاعاتی کارتر، جعبه I۰۳۱، پرونده های اطلاعاتی کارتر سپتامبر تا دسامبر ۱۹۸۰. محرمانه. [نام از طبقه بندی خارج نشده] این مقاله را برای ساندرز و هانتر از کارکنان NصC تحت یک یادداشت در ۱۵ اوت ارسال کرد.